Gegužės 7-ąją Priekulėje, jaukioje muzikos mokyklos salėje, vyko Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai skirtas renginys, kuriame apdovanoti žurnalistai ir mokiniai, dalyvavę fotografijų konkurse, skirtame šiai datai ir Etnografinių regionų metams paminėti. Renginyje apie Priekulės istorijos paveldą pranešimą skaitė knygotyrininkas, bibliofilas, Mažosios Lietuvos kultūros žinovas Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius Domas Kaunas.

Nuotraukoje: Renginio dalyviai prie Johano Frydricho Šrėderio kapo Kliošių parke

Renginyje taip pat dalyvavo meras Vaclovas Dačkauskas, jo pavaduotoja Violeta Riaukienė, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

Tardamas sveikino žodį meras pabrėžė, kad regioninė žiniasklaida yra labai svarbus žinių šaltinis visuomenei, nes joje atsispindi tai, kas yra pozityvaus, gražaus vietos gyvenime, tai, kas visuomenę ir atskiras bendruomenes paskatina imtis naujų idėjų ir darbų, kas skatina žmones būti verslius, kūrybingus, atsakingus, mąstančius.

Nuotraukoje: Apdovanotos „Bangos“ laikraščio žurnalistės Virginija Lapienė ir Laima Šveistrytė (centre) su mokiniais ir jų mokytojais

Šiemet padėkos raštai buvo įteikti dviem „Bangos laikraščio“ darbuotojoms: žurnalistei Virginijai Lapienei – už ilgametį žurnalistinį darbą, jautrumą socialinėms problemoms, pagarbą žmogui ir gebėjimą atskleisti asmenybės žavesį, ir korektorei bei straipsnių autorei Laimai Šveistrytei – už taisyklingos kalbos puoselėjimą ir gebėjimą išryškinti svarbius krašto istorijos bruožus.

UAB „Hidrostatyba“ generalinis direktorius Algirdas Žukauskas įteikė taip pat jau tradicine tapusią 300 eurų premiją Laimai Šveistrytei.  

Padėkota visoms rajono žiniasklaidos priemonėms: „Gargždų kraštui“, interneto portalams „Mano Gargždai“ ir gargždietis.lt, dienraščiams „Vakarų ekspresui“ bei „Klaipėdai“, kurie taip pat domisi rajono problemomis.

Savivaldybės padėkos raštas su dovanomis įteiktas ir profesoriui Domui Kaunui – už mokslinius tyrimus ir krašto garsinimą.

Taip pat apdovanoti fotografijų konkurse dalyvavę mokiniai. Šias fotografijas taip pat reikėjo ir aprašyti arba sukurti pasakojimą. Sveikinimo žodį mokiniams ir jų mokytojams tarė mero pavaduotoja Violeta Riaukienė. Komisija šiemet nusprendė Savivaldybės padėkos raštu apdovanoti vieną mokinį, kurio darbas labiausiai atspindėjo rašinio temą ir idėją, siejosi taip pat ir su Etnografinių regionų metų tema.  Laureatu tapo Endriejavo vidurinės mokyklos 9 klasės mokinys Irmantas Šaltupis.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus diplomais apdovanoti kiti mokiniai:

Agluonėnų pagrindinės mokyklos 9 klasės mokinė Erika Jokubauskaitė, kuri parašė apie tai, ką ji parodytų Agluonėnuose būdama gidė.

Agluonėnų pagrindinės mokyklos 9 klasės mokinė Romualda Milašiūtė parašė įdomų rašinį apie tai, kuo mes turtingi, - kokias mintis jai sukėlė Agluonėnų etnografinės sodybos svečių knygos įrašai.

Agluonėnų pagrindinės mokyklos 7 klasės mokinys Adomas Beliokas nufotografavo senuosius Agluonėnų ir Vanagų mokyklų pastatus, tačiau rašė ne tik apie juos, bet ir apie ir mokinių apsirengimą, kuprines, pertraukas.

Šiūparių pagrindinės mokyklos mokiniai aštuntokas Robertas Macius ir šeštokas Aivaras Rupšys fotografavo senąsias Pozingių kaimo kapinaites, aprašė jas ir užrašė Pozingiuose gyvenančios Ernos Ulbienės prisiminimus.

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos IIag klasės mokinė Viktorija Šaulytė poetiškai aprašė savo gyvenimą ir patirtis Bareikų kaime. Taip pat poetiškos, meniškos yra ir jos nuotraukos.

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos 10b klasės mokinė Rosita Ruškytė, kurios darbe – prosenelių Ruškių nuotrauka, paskatinusi su visa klase sukurti darbą apie Mataičių kaimo pavardžių kilmę.

Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos 8a klasės mokinys Ignas Kaltauskas padarė puikius koliažus ir užrašė mintis prie Šrėderio kapo.

Už nuoširdų darbą skiepijant meilę gimtajam kraštui Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus padėkos raštais apdovanoti mokytojai:

Endriejavo vidurinės mokyklos mokytoja Laima Kazragienė

Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos mokytoja Eglė Jociuvienė

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos mokytoja Aušra Jančauskienė

Agluonėnų pagrindinės mokyklos mokytoja Virginija Kuorienė

Šiūparių pagrindinės mokyklos mokytoja Rima Petraitienė.

Visiems mokiniams padovanoti Turizmo informacijos ir Gargždų karšto muziejaus naujausi leidinius ir atmintukai, o mokytojams − knygas apie istorinio kuršių marių laivo statybą Drevernoje su palinkėjimais paplaukioti šiuo laivu ir sudalyvauti edukacinėse programose. 

Visi su susidomėjimu klausėsi Domo Kauno paskaitos, kurioje mokslininkas atskleidė daug įdomių faktų apie buvusius Priekulės dvarus, miesto kultūrą ir papročius, įstaigas, organizacijas, įdomesnius kultūros objektus, taip pat ir kapines.

Nuotraukoje: Ekskursijos dalyviai prie menamo spaustuvės pastato Gropiškiuose

Savo pasakojimą profesorius pratęsė ekskursijoje po Priekulės spaustuvės vietas – Gropiškėse ir Drukiuose, kur dirbo žymieji spaustuvininkai  Johanas Frydrichas  Francas Šrėderis ir Jurgis Traušys, aplankė jų kapus.

Nuotraukoje: Prof. Domas Kaunas su krašto metraštininke žurnaliste Aldona Vareikiene prie buvusios Traušio spaustuvės Drukiuose 

Renginį praturtino Dovilų vaikų lopšelio-darželio „Kregždutė“ auklėtinės lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ laureatės Eimantės Kvedaraitės liaudiški pasakojimai ir Priekulės muzikos mokyklos mokinių – akoardeonistų Jono Petraičio, Kajetanos Dabulskytės ir Einaro Petniūno pasirodymai.

Skaniais šišioniškių pyragais vaišino priekuliškis verslininkas Alfredas Šiaulys.

Daugiau nuotraukų čia.

Daugiau apie Priekulės spaustuves ir J. F. Šrėderį čia.

Aldonos Vareikienės ir Jolantos Venskutės straipsnis „Bangoje“ čia.

Mokinių konkursiniai darbai

Daiva Beliokaitė