Jau daugiau nei 4 mėnesius Klaipėdos rajone jaunos šeimos pirmąjį būstą gali įsigyti su finansine valstybės paskata. Su Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Česlovu Banevičiumi kalbamės, kaip šeimoms sekasi naudotis parama.

Kiek jaunų šeimų rajone jau pasinaudojo subsidijomis pirmam būstui įsigyti?

2018 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymas, kuriuo jaunoms šeimoms suteikiama subsidija būstui regionuose įsigyti. Klaipėdos rajonas – vienas populiariausių visoje Lietuvoje, čia pateikta itin daug prašymų gauti subsidiją. Iš  viso nuo rugsėjo 1 iki gruodžio 31 buvo gautas 241 prašymas.  Visi jie buvo peržiūrėti, pateikti duomenys patikrinti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje bei VĮ Registrų centre. 24 šeimos gavo pažymas gauti  subsidijas ir jomis pasinaudojo. Dar 11 šeimų taip pat buvo gavę gavo pažymas, bet gauta kompensacija nepasinaudojo. Tai įvyksta dėl keleto priežasčių: šeimos neranda norimo įsigyti būsto, bankai nesuteikia paskolos, dalis šeimų nesitiki, kad taip greitai ateis jų eilė ir tiesiog nebespėja susirasti nekilnojamojo turto, kurį galėtų pirkti. Taip pat daug prašymų tenka ir atmesti, nes žmonės nedeklaruoja turto, nebūna susituokę arba jau yra turėję gyvenamosios paskirties būstą ar jo dalį, dalis žmonių teikia prašymus būdami 35 metų ar vyresni. Šiuo metu subsidijos laukia 70 šeimų. Tai rodo, kad jaunos šeimos nori įsikurti rajone, nuosavuose būstuose.

Svarbu ir tai, kad, atsižvelgiant į jaunų šeimų poreikius, valstybė skiria daugiau lėšų šioms finansinėms paskatoms. Iš pradžių  2018 m. buvo suplanuota tam skirti 2 mln. eurų, bet ši suma išaugo iki 6 mln. eurų. Tačiau ne visi pasinaudoja gauta parama. Todėl verta dar kartą priminti, ko reikia, kad jaunos šeimos galėtų gauti finansinę valstybės paskatą pirmajam būstui įsigyti.

Visų pirma iš Valstybinės mokesčių inspekcijos reikia gauti šeimos Turto (pajamų) deklaraciją (forma FR0001) už praėjusius metus, tuomet sužinoti, ar bankas suteiks paskolą. Tada jau galima pildyti prašymą prisijungus prie SPIS sistemos (el. bankininkyste ar el. parašu). Finansine paskata gali pasinaudoti jaunos šeimos (sutuoktiniai) iki 35 metų arba šeima, kurioje mama ar tėtis (iki 35 metų) vieni augina vaikus. Šeimai, kuri neturi vaikų, kompensuojama 15 procentų paskolos, turintiems 1 vaiką – 20 procentų, turintiems 2 vaikus – 25 procentus, o turintiems 3 ir daugiau vaikų – 30 procentų. Šeima gali būti deklaruota bet kurioje Lietuvos savivaldybėje, tačiau nei vienas iš šeimos narių negali būti turėjęs nuosavybės teise gyvenamojo būsto ar jo dalies. Maksimali paskolos suma, nuo kurios skaičiuojama valstybės kompensacija, – 87 tūkst. eurų. Nekilnojamojo turto negalima įsigyti iš artimų giminaičių bei 10 metų negalima jo perleisti kito asmens nuosavybei.

Šiuo metu daugiausiai prašymų sulaukiama, norint įsigyti būstą Sendvario seniūnijoje. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad kiekvienais metais pagal VĮ Registrų centro direktoriaus įsakymą keičiasi Nekilnojamojo turto verčių zonos. 2018 metais nekilnojamąjį turtą, naudojantis finansine paskata, buvo galima įsigyti visame Klaipėdos rajone, kaip bus 2019 metais – sužinosime artimiausiu metu.

Norėčiau priminti, kad visi, kurie teikė prašymus, privalo per SPIS sistemą iki sausio 15 d. atnaujinti duomenis, kitaip sistema automatiškai išbrauks pareiškėjus iš eilės. Tikiuosi, kad jaunos šeimos ir toliau turės galimybę įsigyti būstą Klaipėdos rajone su valstybės parama.

Ar Klaipėdos rajone perkami nauji socialiniai būstai?

Gargžduose iš ES ir Savivaldybės lėšų perkama 16 socialinių būstų: 7 vieno kambario butai, 7 dviejų kambarių butai ir 2 trijų kambarių butai. Šiuo metu jau nupirkome 14 iš 16 butų. 2018 metais būtume nupirkę ir dar du 2 kambarių butus pirmame aukšte, tačiau nepriklausomi turto vertintojai butus įvertino mažesne kaina nei norėjo pardavėjai.  Artimiausiu metu kviesime gargždiškius siūlyti Savivaldybei pirkti du 2 kambarių butus pirmame aukšte. Butai turi būti tvarkingi, nereikalaujantys remonto, butams negali būti uždėtas turto areštas ir neturi būti įsiskolinimų už komunalines paslaugas.  

Visai neseniai, gruodžio mėnesio pradžioje, nupirkome 1 kambario butą, kuris be eilės pagal Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą buvo išnuomotas gargždiškių šeimai, nukentėjusiai nuo gaisro. Taigi socialiniai būstai reikalingi tiek nepasiturintiems, tiek nelaimę patyrusiems žmonėms. Beje, tie, kurie gyvena socialiniuose būstuose ar laukia eilėje, turėtų nepamiršti iki gegužės 1 d. deklaruoti savo pajamų ir turto.

Kalbėjosi Ernesta Badalova