Šią savaitę su Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta CIRTAUTAITE kalbame apie daugiabučių renovaciją Klaipėdos rajone.

Kiek Klaipėdos rajone jau renovuota daugiabučių, kiek jų renovuoti ruošiamasi?

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba dar 2013 metais patvirtino Klaipėdos rajono energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą ir paskyrė UAB „Gargždų būstas“ jos įgyvendinimo administratoriumi. Šiuo metu vyksta jau 5-as šios programos etapas. 

Šiuo metu jau yra renovuoti šie daugiabučiai: Gargždų mieste J. Janonio g. 1, Jūratės g. 3, Klaipėdos g. 8, Klaipėdos g. 18, Klaipėdos g. 22, Klaipėdos g. 24, Klaipėdos g. 26, Klaipėdos g. 28, Klaipėdos g. 32, Klaipėdos g. 38, Kvietinių g. 7, Kvietinių g. 11, Kvietinių g. 25, Minijos g. 2, P. Cvirkos g. 23, Taikos g. 4, Taikos g. 6, Taikos g. 8, Žemaitės g. 3, bei Vėžaičių miestelyje Gargždų g. 26 ir Gargždų g. 27.

Darbai jau vyksta Gargžduose Klaipėdos g. 42 ir Taikos g. 9. Šiuo metu rengiami Techninio darbo projektai pGargžduose Klaipėdos g. 10, 16, 34, 36, 40, Kvietinių g. 71 ir Žemaitės g. 22. Eilėje laukia daugiabučiai Judrėnuose Mokyklos g. 22 ir Vėžaičiuose Liepų g. 18 . 

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba 2018 metais patvirtino antro Gargždų miesto kvartalo, į kurį patenka P. Cvirkos, J. Janonio ir Klaipėdos gatvės, energinio efektyvumo didinimo programą. Pagal šią programą galima renovuoti 15 daugiabučių namų. 2019 m. investiciniams projektams pritarė 3 daugiabučių savininkai Gargžduose: Klaipėdos g. 25, 31 ir P. Cvirkos g. 26. Tam, kad būtų pritarta investiciniam projektui, reikia 50 proc. + 1 buto ar patalpų savininko balso, o kad būtų galima kreiptis į banką – reikia 55 proc. butų savininkų balsų. Dabar projektus tikrina Būsto energijos taupymo agentūra, po to dar kartą viską tikrins finansuotojas − bankas. Gavus finansavimą bus galima pirkti projektavimo ir rangos darbus.

Kodėl žmonės nesutinka renovuoti daugiabučių namų?

Iš tikrųjų pastebime, kad žmonės vis dažniau sutinka renovuoti daugiabučius namus, mato gerąjį pavyzdį, kai renovuojami šalia esantys namai. Tačiau, žinoma, susiduriame ir su neigiamu požiūriu į renovaciją.

Visų pirma, tai gana sudėtingas procesas. Reikia savininkų sutikimo pradėti rengti Investicinį projektą. Nustatyta tvarka organizuojamas susirinkimas. Jei savininkai pritaria, perkama Investicinio projekto rengimo paslauga. Vėl susirinkime nagrinėjamas ir tvirtinamas Investicinis projektas, prieš tai jį suderinus su Būsto energijos taupymo agentūra. Laukiama banko sutikimo finansuoti projektą. Savininkams pritarus pradedami pirkimai projektavimui ir rangos darbams. Dokumentų rengimas užima daugiau laiko nei patys rangos darbai. Savininkams tenka priimti daug rimtų sprendimų, dalyvauti daug susirinkimų.

Kai kuriuos gyventojus atgraso ir tai, kad kurį laiką reikės gyventi remonto sąlygomis, baiminamasi nekokybiškų darbų. Būna ir nesusikalbėjimų su rangovais, bet viskas sprendžiama darbų eigoje. Statybos procesą prižiūri ir patys gyventojai, UAB „Gargždų būstas“ specialistai, Statybos techninis prižiūrėtojas, Statybos inspekcijos atstovai periodiškai (kas mėnesį). Sudarant rangos sutartis iš rangovo reikalaujamas draudimas, užstatas, kuris panaudojamas, jei rangovas neatlieka visų darbų ar nevykdo įsipareigojimų. Tarp gyventojų pasitaiko ir įsitikinusių, kad renovacija seniems daugiabučiams yra nereikalinga ir tuo įtikina kaimynus, būna žmonių, kurie skleidžia neteisingą informaciją apie finansavimo tvarką, tikina, kad kiekvienas gyventojas turės pasiimti paskolą, o tai yra netiesa. 

Jei bankas sutinka finansuoti projektą, paskolą gauna daugiabučio administratorius, o kiekvienas gyventojas moka mokestį pagal savo buto plotą, vidutiniškai 1–2 eurus už 1 kv. m per mėnesį. Paskola išmokama per 25 metus. Pavyzdžiui, Klaipėdos g. 25 name 47 kv. m. butui už renovaciją reikėtų mokėti 11,5 tūkst. eurų, tačiau atėmus sumą, kurią finansuoja valstybė, reikėtų mokėti apie 8 tūkst. eurų, o preliminari mėnesinė įmoka – 70 centų už 1 kv. m  per mėnesį. Valstybė 100 procentų finansuoja projekto parengimą, administravimą, statybos techninę priežiūrą bei skiria 30 proc. finansavimą energijos efektyvumą didinančioms priemonėms.

Galbūt pamatę kitų daugiabučių renovacijos rezultatus ir kitų namų savininkai nuspręs pradėti renovacijos procesą. Daugiabučių namų savininkų bendrijos ar kitų administratorių administruojami namai savo iniciatyva gali kreiptis į Būsto energijos taupymo agentūrą dėl namo atnaujinimo, pasirengti naujus investicinius projektus ir gauti valstybės paramą namui modernizuoti pagal galiojančias sąlygas.

Daugiau informacijos galite gauti UAB „Gargždų būstas“, kuris administruoja modernizavimo programas, arba Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriuje (tel. (8 46) 47 19 30, el. p. turtas@klaipedos-r.lt).

Ernesta Badalova