Šią savaitę kalbame su Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaite apie tai, kokius projektus 2018 m. pavyko įgyvendinti statybos ir kelių priežiūros srityje.

Kokie keliai ir gatvės buvo sutvarkyti 2018 m.?

Iš tiesų per praėjusius metus nuveikta nemažai darbų. 2018 m. kelių ir gatvių priežiūrai, remontui, tiesimui panaudota 2 mln. 997 tūkst. eurų, iš kurių – 937,8 tūkst. eurų – Savivaldybės biudžeto, o 2 mln. 59 tūkst. eurų – Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos lėšos.

Per 2018 metus Judrėnų seniūnijoje atliktas kapitalinis Sodų ir Vingio gatvės remontas už 77,5 tūkst. eurų. Užbaigėme valstybinio kelio Klaipėda−Karklė−Dargužiai, sutampančio su Placio g. Karklėje, rekonstravimo darbus, kuriems išleista  394,95 tūkst. eurų. Įvykdyta pusė Dovilų seniūnijos vietinės reikšmės kelio Lėbartai−Ketvergiai rekonstravimo darbų sutarties už 219,3 tūkst. eurų.

Visose seniūnijose buvo atliekami einamieji kelių priežiūros ir paprastojo remonto darbai: išdaužų užtaisymas asfaltbetonio dangoje, kelių (gatvių) su žvyro danga žvyravimas, duobių užtaisymas skalda, suremontuotos senos vandens pralaidos, įrengtos naujos, atkurtos kelio sankasos, atlikta kelio ženklų priežiūra, remontas ir naujų įrengimas. Atliktas gatvių dangos horizontalus ženklinimas. Atlikti šaligatvių remonto darbai Jakuose Jakų g., Gargžduose Vasario 1-osios g., Žemaičių g. ir Kastyčio g. Atliktas asfaltuotų gatvių remontas (ištisinis asfaltavimas) Gargžduose P. Cvirkos gatvėje, Vingio ir Smėlio gatvių sankirtoje, Gribžiniuose Žemaičių gatvėje, Kretingalės seniūnijoje Aušros gatvėje. Naujai išasfaltuotas įvažiavimas į Dituvos sodus už daugiau kaip 60 tūkst. eurų (Turgaus ir Pavasario g.) bei Girininkų kaimo Paversmių gatvė. Ne viena gatvė remontuota vien Savivaldybės biudžeto lėšomis Dovilų seniūnijoje, Gargžduose (Laukų gatvės akligatvis, Parko gatvės akligatvis), Kretingalės seniūnijoje, Dauparų−Kvietinių seniūnijoje, Priekulės seniūnijoje. Visiems priežiūros ir paprastojo remonto darbams išleista 402 tūkst. eurų Lietuvos automobilių kelių direkcijos ir 606 tūkst. eurų Savivaldybės biudžeto lėšų.  

Kokie statiniai buvo pastatyti, suremontuoti praėjusiais metais? Kokie darbai pradėti?

2018 m. įgyvendinome 8 projektus. Už 285,7 tūkst. eurų atliktas kapitalinis Dovilų etninės kultūros centro remontas, už 505, 8 tūkst. eurų – modernizuota Gobergiškės mokykla, už 75 tūkst. eurų įvykdytas Vėžaičių pagrindinės mokyklos patalpų remontas, už 134,5 tūkst. eurų sutvarkytas Gargždų miesto centrinės dalies skveras, už 641,3 tūkst. eurų rekonstruoti Girkalių kultūros namai, įrengiant medicinos punktą, už 53,6 tūkst. eurų penkiose seniūnijose įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, už 49,6 tūkst. eurų įgyvendintas Lėbartų kapinių kolumbariumo įrengimo I etapas, už 7,5 tūkst. eurų Savivaldybės biudžeto lėšų su gyventojų prisidėjimu Gargžduose Pušų g. 42 įrengta 10 vietų automobilių stovėjimo aikštelė.

2018 m. pradėjome įgyvendinti I. Simonaitytės memorialinio muziejaus modernizavimo projektą, praėjusiais metais atlikome darbų už 36,2 tūkst. eurų. Taip pat pradėta tvarkyti Gargždų muzikos mokykla, 2018 m. tam išleista 93 tūkst. eurų. Pradėtas Endriejavo miestelio kultūros pastato rekonstravimas, tam jau išleista 50 tūkst. eurų. Vidaus kelių įrengimui 176 gyvenamųjų namų kvartale ir kvartalo prijungimui prie elektros tinklų 2018 m. išleista 1,1 mln. eurų, o Priekulės seniūnijos kelio Mickai–Traubiai – 135 tūkst. eurų. Visi darbai šiemet tęsiami.

Kiek kelių išasfaltuota su gyventojų prisidėjimu?

Prisidedant gyventojams išasfaltavome daugiau nei 4,5 km kelių, kuriems gyventojai skyrė 203 tūkst. eurų, o Savivaldybė – 281 tūkst. eurų. Išasfaltuota 800 m Alyvų gatvės Lelių kaime, 670 m Agilos g. Trušelių kaime, 1,05 km Pamiškės g. Grabių kaime, 192 m Purmalių g. Purmaliuose, 1,8 km Rąžės ir Mėnesienos g. Peskojų kaime.

Iš tiesų buvo padaryta daug darbų, ne visi jie įgyvendinti taip greitai, kaip norėtųsi. Rajone gyvena apie 60 tūkst. gyventojų. Kiekvienas jų turi savo lūkesčių ir norų, daugybė gyventojų teikia įvairius prašymus dėl kelių, statinių ir kitų projektų, tačiau lėšų biudžete yra tiek, kiek jų yra, ir Savivaldybė neturi galimybių įgyvendinti visus prašymus per pageidaujamą trumpą laikotarpį. Savivaldybės lėšų turi užtekti įvairioms sritims ne tik keliams. Jos reikalingos švietimui, socialinei apsaugai, kultūrai ir kt.

Tikiuosi, kad gyventojai pajuto įgyvendintų projektų naudą bei džiaugsis projektais, kurie bus baigti įgyvendinti šiemet, o naujai išrinkta Taryba tęs pradėtus darbus.

Ernesta Badalova